SELVUTVIKLING FOR UNGE: venn1.no

Fokus settes på unge menneskers situasjon
Fokus settes endelig også på unge menneskers situasjon

Én av fem ungdommer

sliter med egen psykisk helse i en slik grad at de ville hatt stor fordel av faglig veiledning for å komme seg ovenpå igjen.
Dette har helsedirektoratet  – tidl. sosial- og helsedirektoratet (shdir) – tatt konsekvensen av. Direktoratet har siden 2001 finansiert og tilrettelagt for tre ulike programmer tilpasset elever ved videregående skole: VIP, STEP og venn1.no.(klikk)  Det sistnevnte programmet er tilpasset videregående elever i 2. og 3. klasse og administreres av Mental Helse (MH). Bjørn har, i tett samarbeid med makker Erik Larsen og MHs tidligere  prosjektleder Hanne Tangenes utviklet et konsept som har fått svært gode skussmål. I seks år har han vært engasjert i dette utviklingsarbeidet som for hans del ble avsluttet i april 2008.

UNGDOM FORMIDLER TIL UNGDOM

En grunnpilar i venn1.no er ungdomskontaktene, dvs. unge mennesker som har verdifull egenerfaring innenfor dette feltet, enten som pårørende eller som brukere av ulike tjenester inne psykisk helsevern. Ungdomskontaktene tilbys et skoleringsprogram for hvordan de skal håndtere dette skjøre temaet overfor ungom i 16-18-årsalderen. De som godkjennes, er raskt ute i felten og får gode tilbakemeldinger for hvordan de framstår som positive og reflekterte rollemodeller på åpenhet ift en ikke-tema blant altfor mange unge; egen psykisk helse.

OPPLÆRING AV UNGE  MED LIVSKNUTER

Ispedd hundekjøring, garnfiske under isen og kongekrabber, har 18 ungdomskontakter fra Mental Helse jobbet med «Hva kan jeg si? og hvordan skal jeg si det?», på denne samlingen i Neiden. -En god miks av faglig input og naturopplevelser, håper Bjørn Smith-Hald, som er faglig veileder for ungdomskontaktene.

garnfiske
Nattens fangst under isen ga trettitalls røye til middag

– Hvordan kan jeg være åpen, uten å utlevere meg selv? Denne faglige utfordringen, skriver Mental Helse i sitt medlemsblad, har vært en av diskusjontemaene under samlingen i Neiden.  -Vi har på denne samlingen lagt vekt på finpussing av ungdomskontaktenes foredrag, styrking av samhold og fellesfølelse, selvutvikling og selvfølelse, samt gi ungdommene teoretisk innsikt i pedagogisk metode, forteller Bjørn Smith-Hald. -Det er ofte bare små justeringer som skal til, påpeker han, som fremholder videre at det er viktig å gi ungdomskontaktene en god følelse i forhold til egen historie.

– På denne samlingen har vi også ivaretatt brukerperspektivet, ved at de erfarne ungdomskontaktene og ungdomskontakter som har vært ute i skolen, har bidratt som veiledere med sin erfaring. -Det er både positivt og fint å dele kunnskap, sier Smith-Hald.

Han fremholder videre at det er viktig å lære seg å kjenne på hvor hver enkelt har sin grense. -Det er viktig å være bevisst i forhold til egne grenser, fortsetter Smith-Hald, som også trekker frem at det å lærer sette grenser når det er nødvendig, er en viktig ballast å ha med seg i hele rollen som ungdomskontakt.

-Det er nødvendig å gjøre ungdomskontakten så godt forberedt som mulig, på møtet med elever og skoleklasser, sier ungdomssekretær Ole Marius Vollen.

På denne ungdomskontaktsamlingen valgte Mental Helse Ungdom å bryte med tradisjonelle hotellopphold og tok turen ut i naturen.

Oppholdet på Neiden Fjellstue i Øst-Finnmark, med 14 tømmerkoier, to badstuer, svær badestamp, isbademuligheter, har gjort det mulig å legge opp et litt annerledes og utradisjonelt opplegg for ungdommene. -Jeg er veldig fornøyd med rammene rundt denne samlingen, sier Vollen, som også tror at denne naturopplevelsene er med på å gjøre gruppen – om mulig – enda bedre sammensveiset.

– Ganske spesielt, men utrolig artig, og fiske sin egen middag, avslutter ungdomssekretær Vollen.   Et annet empowermentprosjekt hvor Bjørn har vært sentral, er Brukerforum.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s